Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Winter 2018

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Geloof in het collectief

“We kunnen geruster in de toekomst kijken met een stijgende dekkingsgraad.”


In gesprek met Eline Lundgren, lid van het bestuur van de CDC Pensioenfondsen van NN Group en ING.

Veelgestelde vraag: kan mijn partner in mijn huis blijven wonen, mocht ik overlijden?

Tijdens de Pensioen3daagse gingen wij in gesprek met medewerkers. Een veelgestelde vraag ging over het nabestaandenpensioen. Ongeacht de levens- en carrièrefase zoeken medewerkers zekerheid hoe het pensioenfonds voor hun partners en eventuele kinderen zorgt, mocht dat nodig zijn. We gaven ze de volgende uitleg.

Welke toeslag ontvang jij over 2017?

Jaarlijks probeert NN CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers van NN Group en pensioengerechtigden op basis van de prijsindex te verhogen. In 2017 is een gedeeltelijke toeslag van 0,09% mogelijk. Het gemiste deel wordt wel bijgehouden. In dit artikel lees je meer over de achtergronden van de toeslagverlening.

Stappen maken

“Over een jaar of vijf ben ik toe aan een nieuwe uitdaging! Een nieuwe baan, een nieuwe (werk)omgeving, misschien een salarisverhoging. Maar wat betekent dat voor mijn pensioen?”


Het regeerakkoord brengt allerlei ideeën voor veranderingen in Nederland. Zo komt een nieuw pensioenstelsel ook dichterbij. Kabinet Rutte III neemt de voorstellen die de SER eerder presenteerde over als basis voor een nieuw pensioencontract. De stijgende levensverwachting, lage rente en veranderende arbeidsmarkt noodzaken tot vernieuwing. De overheid vindt een toereikend pensioen voor iedereen belangrijk. Ook voor jou en de generaties na jou. Om pensioen betaalbaar te houden, moeten we langer doorwerken. Aan jou de uitdaging balans te vinden tussen werk en privé, nu en later!

Pensioen bouw je verplicht op. Dat blijft zo. Prettig ook denken we. Je leeft in het nu en pensioen lijkt nog heel ver weg. De kans dat jouw generatiegenoten op eigen initiatief sparen voor later is klein. 

Check de mobiele webapp van Pensioenplanner

Vanaf nu kun je ook via de mobiele webapp met de Pensioenplanner inzicht krijgen in je pensioen en berekeningen maken.

Welk pensioentype ben jij?

Ben jij iemand die geneigd is om uit te stellen? Of werk jij je ‘to do list’ stap voor stap af? Ben jij het type levensgenieter dat optimistisch naar de toekomst kijkt? Of twijfel je bij het maken van keuzes en ga je het liefst te rade bij vrienden en collega’s voor een goed advies? Welk pensioentype je ook bent, NN CDC Pensioenfonds helpt je om inzicht te krijgen in je pensioensituatie en acties te ondernemen als dat nodig is.

Terugblik op 2017

In dit jaaroverzicht delen we met jou de resultaten op het gebied van pensioenuitvoering en communicatie. We zijn trots op de voortgang om pensioen voor jou meer persoonlijk en relevant te maken.

Terugvloeien bijzonder partnerpensioen

Het bestuur van NN CDC Pensioenfonds heeft het besluit genomen om bijzonder partnerpensioen bij vooroverlijden van de ex-partner te laten terugvloeien naar de (voormalige) deelnemer. Een belangrijk besluit omdat het financieel belang groot kan zijn.

Welke pensioenpremie betaal jij in 2018?

Werk je bij NN Group, dan bouw je samen met je werkgever pensioen op. Jouw bijdrage aan de pensioenpremie zie je elke maand terug op je salarisspecificatie. Maar hoe werkt het nou precies? Hoe berekent de werkgever jouw bijdrage? En wat zijn de veranderingen per 1 januari 2018?

Veelgestelde vraag: kan ik premie bijstorten in mijn pensioenregeling?

Samen met je werkgever betaal je de pensioenpremie. Die afspraken zijn onderdeel van de cao. Jouw eigen bijdrage is een percentage van de pensioengrondslag en wordt automatisch elke maand van je salaris afgeschreven. Extra premiestortingen zijn niet mogelijk.

Deel 3 van serie: welke maatregelen kan jouw fonds treffen?

Stel dat de pensioenpremie onvoldoende is om jouw pensioen in een jaar op te bouwen. Wat zijn dan de gevolgen? Deze vraag hebben we in het jaarlijkse TNS NIPO onderzoek aan medewerkers van NN Group voorgelegd. Lees welke antwoorden zij gaven. En hoe het daadwerkelijk zit!

Pensioenrichtleeftijd blijft 67 jaar

Per 1 januari 2018 is de fiscaal voorgeschreven pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar verschoven. Dit is het gevolg van wetgeving die voor alle pensioenfondsen geldt. NN Group en de vakbonden hebben er voor gekozen om in 2018 de pensioenrichtleeftijd niet te verhogen. Als gevolg hiervan gaat de pensioenopbouw omlaag van 1,875% naar 1,738%. Wat betekent dit voor jouw pensioen?