Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Deel 3 van serie: welke maatregelen kan jouw fonds treffen?

Stel dat de pensioenpremie onvoldoende is om jouw pensioen in een jaar op te bouwen. Wat zijn dan de gevolgen? Deze vraag hebben we in het jaarlijkse TNS NIPO onderzoek aan medewerkers van NN Group voorgelegd. Lees welke antwoorden zij gaven. En hoe het daadwerkelijk zit!

Wie werkt bij NN Group bouwt pensioen op bij NN CDC Pensioenfonds. CDC staat voor Collective Defined Contribution oftewel, de jaarlijkse premie staat vast. Je pensioenopbouw en de toeslagen zijn voorwaardelijk, afhankelijk van de financiële middelen van NN CDC Pensioenfonds. 

Hoe risicobewust ben jij?
Het risico dat je minder pensioen krijgt dan je nodig hebt of dacht te krijgen, ligt bij jou. Daarom is het goed je te verdiepen in je pensioen. En in hetgeen jouw fonds doet om de financiële positie op orde te houden. In het TNS NIPO onderzoek stelden we de vraag ‘als de pensioenpremie onvoldoende is om jouw pensioen op te bouwen, wat zijn dan de gevolgen?’

Compensatie met beleggingsrendement?
Het antwoord ‘dan hoeft er niets te gebeuren, omdat het tekort aan pensioenpremie vanzelf wordt gecompenseerd met het rendement van de beleggingen op lange termijn’ scoorde als volgt:

Waar: 16%

Niet waar: 56%

Weet niet: 28%

Hoe zit het echt?
Het fonds gebruikt geen beleggingsrendement om een premietekort te compenseren. Er vinden ook geen bijstortingen plaats door het fonds en/of de werkgever. Je eigen bijdrage gaat niet omhoog. Er is wel een consequentie voor de pensioenopbouw. Voorafgaand aan elk jaar wordt de pensioenpremie vastgesteld. Als de premie dan onvoldoende blijkt te zijn, gaat dit ten koste van de pensioenopbouw in het komende jaar. Realiseer je dat goed.

Wil je meer weten?
De ontwikkeling van de financiële situatie van jouw fonds kun je met regelmaat checken. We plaatsen updates op de website, versturen digitale nieuwsbrieven en publiceren kwartaalberichten. Check ook het actuele herstelplan en de meest gestelde vragen over het herstelplan. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het Pensioenloket.

Delen via: