Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Pensioenrichtleeftijd blijft 67 jaar

Per 1 januari 2018 is de fiscaal voorgeschreven pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar verschoven. Dit is het gevolg van wetgeving die voor alle pensioenfondsen geldt. NN Group en de vakbonden hebben er voor gekozen om in 2018 de pensioenrichtleeftijd niet te verhogen. Als gevolg hiervan gaat de pensioenopbouw omlaag van 1,875% naar 1,738%. Wat betekent dit voor jouw pensioen?

De sociale partners – NN Group en de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie –hebben besloten om de pensioenrichtleeftijd voor medewerkers van NN Group niet te verhogen, maar op 67 jaar te laten staan. Dit betekent wel dat de pensioenopbouw omlaag moet van 1,875% naar 1,738%.

De gevolgen voor jouw pensioen
We zetten voor je op een rij wat de veranderingen voor jou betekenen:

  • Ben je na 1954 geboren? Dan heeft het opschuiven van de AOW-leeftijd gevolgen voor jou. Klik hier om je AOW-leeftijd te berekenen.
  • Je bouwt in 2018 bij NN CDC Pensioenfonds 1,738% pensioen op.
  • Wil je de datum van je AOW laten aansluiten op je pensioenleeftijd? Ga dan naar de Pensioenplanner en bekijk wat jouw mogelijkheden zijn.


Dit blijft ongewijzigd
Graag geven we je inzicht in wat er niet verandert:

  • De pensioenleeftijd blijft 67 jaar. Je kunt er voor kiezen eerder met pensioen te gaan. Later met pensioen gaan kan niet.
  • Vanaf je 60e kun je er al voor kiezen om je pensioen in te laten gaan. Je moet goed beseffen dat je pensioen als gevolg van deze keuze lager zal zijn. Je bouwt namelijk minder lang pensioen op. Je moet langer doen met je pensioen. En je ontvangt nog geen AOW van de overheid. Bovendien bouw je minder partnerpensioen op.
  • Werkte je voor 2014 al bij NN Group, dan heb je ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. Dit pensioen gaat in op 65 of 62 jaar, afhankelijk van de regeling die je hebt. De huidige veranderingen hebben geen invloed op jouw pensioen of pensioenrichtleeftijd bij dit fonds. 


Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over de pensioenrichtleeftijd en de veelgestelde vragen.

Delen via: