Winter 2018
Het regeerakkoord brengt allerlei ideeën voor veranderingen in Nederland. Zo komt een nieuw pensioenstelsel ook dichterbij. Kabinet Rutte III neemt de voorstellen die de SER eerder presenteerde over als basis voor een nieuw pensioencontract. De stijgende levensverwachting, lage rente en veranderende arbeidsmarkt noodzaken tot vernieuwing. De overheid vindt een toereikend pensioen voor iedereen belangrijk. Ook voor jou en de generaties na jou. Om pensioen betaalbaar te houden, moeten we langer doorwerken. Aan jou de uitdaging balans te vinden tussen werk en privé, nu en later!
Pensioen bouw je verplicht op. Dat blijft zo. Prettig ook denken we. Je leeft in het nu en pensioen lijkt nog heel ver weg. De kans dat jouw generatiegenoten op eigen initiatief sparen voor later is klein. De overheid, je werkgever en jijzelf dragen bij aan jouw inkomen voor later. Van de overheid ontvangt iedereen AOW. Daarnaast bouw je pensioen op via je werkgever. Aan beide pensioenen werk jij nu. Veranderingen vanuit de overheid en gebeurtenissen in je eigen leven hebben er impact op.
Risico’s zijn verschoven
Pensioenregelingen worden soberder, juist om het pensioen voor iedereen toereikend te maken. Risico’s op een pensioentekort verschoven van de werkgever naar jou. De kans bestaat dat jouw inkomen later te weinig is om je levensstijl vast te houden. Pensioen in gevaar? Dat is overdreven. Maar je moet er wel iets voor doen en op zijn minst weten waar je op koerst.
Wat kun je doen?
Sta je aan het begin van je carrière, dan kun je juist nu iets doen voor later. Enkele tips:
Pensioen bij carrièremoves
Zie jij jezelf 45 jaar bij dezelfde werkgever actief zijn? Jongeren wisselen vaker van baan. Is het gedaan met de loyaliteit en tijd voor een nieuw carrièremodel? Dat lijkt te kort door de bocht. Uit een studie onder net-werkenden blijkt dat nog geen kwart van de jongeren wil jobhoppen. Wel zien veel van hen de eerste baan als opstap naar beter. 45% overweegt die stap al na twee jaar, een kwart doet zo’n vier jaar ervaring op bij de eerste werkgever. Jonge medewerkers zijn ambitieus en flexibel, maar stellen meer dan oudere collega’s grenzen. Baan en bedrijf moeten aansluiten bij hun persoonlijkheid, interesses en leefsituatie. Er wordt meer parttime gewerkt. Wie balans vindt tussen privéleven en werk, zal het ook makkelijker lang volhouden. En dat is waar de overheid naar streeft.
Nieuwe contracten
Jobhoppen gebeurt niet altijd vrijwillig. Organisaties veranderen. Er is meer projectwerk, dat flexibele werkkrachten vereist met tijdelijke contracten. Een vast contract is allesbehalve vanzelfsprekend. Een baanwissel is van invloed op je pensioen. De aangeboden pensioenregelingen kunnen verschillen, waardoor je in de nieuwe situatie meer of minder pensioen opbouwt. Ben je gewisseld van werkgever, denk dan aan de waardeoverdracht van je pensioen. Informeer daarnaar bij je werkgever. Zojuist is er een wet aangenomen voor de automatische overdracht van kleine pensioenen in plaats van uitbetaling van baan tot baan.
Wat valt er te kiezen?
Het nieuwe pensioenstelsel zal mogelijk meer ruimte bieden voor keuzes die passen bij je persoonlijke situatie, tijdens je pensioenopbouw en tijdens je pensionering. Hypotheek aflossen met je pensioenpremie of je als ZZP’er vrijwillig aansluiten bij een pensioenregeling? De toekomst zal het uitwijzen. Of we kiezen, is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat we het lastig vinden te kiezen voor iets waarvan je pas in de toekomst de vruchten plukt. Keuzes worden uitgesteld en mogen zeker niet ten koste gaan van je leven nu. Maar kies je voor je carrière, dan kies je ook voor pensioen. Sta je bij elke nieuwe stap even stil bij je inkomen later, dan weet je in elk geval hoe je er voor staat. De Pensioenplanner helpt je daarbij.
Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.