Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Welke pensioenpremie betaal jij in 2018?

Werk je bij NN Group, dan bouw je samen met je werkgever pensioen op. Jouw bijdrage aan de pensioenpremie zie je elke maand terug op je salarisspecificatie. Maar hoe werkt het nou precies? Hoe berekent de werkgever jouw bijdrage? En wat zijn de veranderingen per 1 januari 2018?

De premie die je betaalt en het pensioen dat je daarmee opbouwt, hangt op de eerste plaats af van de hoogte van je salaris. Ben je net begonnen met werken? Dan ontvang je meestal een lager salaris dan je collega die al carrière heeft gemaakt. In de CAO is afgesproken dat in 2018 je eigen bijdrage van 6% is gebaseerd op het inkomen dat meetelt voor je pensioen. Over de eerste € 15.945 van je pensioengevend inkomen hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Dit bedrag stijgt ieder jaar mee met de stijging van de AOW.
 
Welk inkomen telt mee voor pensioen?
De volgende delen van je inkomen tellen mee voor je pensioenopbouw:

  • Maandsalaris
  • Persoonlijk Keuze Budget (PKB)
  • Een eventuele Persoonlijke Toeslag met Afbouw


Hoe wordt je eigen bijdrage berekend?
De eigen bijdrage wordt iedere maand berekend over je maandsalaris plus de hierboven genoemde toeslagen. Vanwege het minimumbedrag hoef je over de eerste € 1.328,75 geen eigen bijdrage te betalen (1/12e deel van € 15.945). Werk je minder dan 36 uur per week? Dan wordt dit minimumbedrag naar rato daarvan berekend. 

Bouw je onbeperkt pensioen op?
Nee, dat is niet het geval. Het maximale pensioensalaris is € 8.756,25 per maand in 2018. Dit bedrag wordt elk jaar aangepast aan het fiscale maximum. Over het meerdere bouw je geen pensioen op. Zie het pensioenreglement  voor de exacte samenstelling van het pensioensalaris. Werk je minder dan 36 uur per week? Dan wordt dit maximum naar rato daarvan berekend.

Ken jij je fiscale ruimte voor aanvullend pensioen?
Het bedrag waarmee je opgebouwde salaris jaarlijks groeit staat als factor A op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat je jaarlijks rond de zomer ontvangt. Bij een jaarlijks groeiend salaris, stijgt ook dit bedrag. Deze factor geeft de fiscale ruimte aan die je hebt om jouw pensioen aan te kunnen vullen met lijfrentes. Wil je een berekening maken? Gebruik dan de Rekenhulp Lijfrentepremie van de Belastingdienst. Deze vind je op www.belastingdienst.nl.

Wil je snel en veilig inzage in jouw pensioen?
Op ‘Mijn Pensioen’ staat je digitale Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2017 voor je klaar, kun je pensioenzaken regelen en de ontwikkeling van je pensioen volgen. Na het inloggen met je DigiD activeer je ‘Mijn Pensioen’ met je e-mailadres. Let op dat je je e-mailadres tijdig wijzigt, mocht je in 2018 uit dienst gaan. Zo blijf je digitaal bereikbaar en op de hoogte van je pensioen bij NN Group.

Delen via: