Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Veelgestelde vraag: kan mijn partner in mijn huis blijven wonen, mocht ik overlijden?

Tijdens de Pensioen3daagse gingen wij in gesprek met medewerkers. Een veelgestelde vraag ging over het nabestaandenpensioen. Ongeacht de levens- en carrièrefase zoeken medewerkers zekerheid hoe het pensioenfonds voor hun partners en eventuele kinderen zorgt, mocht dat nodig zijn. We gaven ze de volgende uitleg.

Kom je te overlijden, dan heeft je partner recht op een partnerpensioen. NN CDC Pensioenfonds betaalt dit pensioen uit tot het moment dat jouw partner overlijdt. Per jaar bouw je aan partnerpensioen 70% van het jaarlijks opgebouwde ouderdomspensioen op. Is dit voldoende voor jouw partner om in het huis te blijven wonen? Elke situatie is anders maar feit is dat het partnerpensioen van NN CDC Pensioenfonds voor een goede basis zorgt.

Wanneer partnerpensioen?
Bij partnerpensioen gaat het fonds op het moment van overlijden uit van het volgende:

  • Je bent deelnemer: het partnerpensioen is gelijk aan 70% van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van overlijden plus het ouderdomspensioen dat je had kunnen opbouwen vanaf je overlijden tot aan de pensioendatum.
  • Je bent al uit dienst of gepensioneerd: het partnerpensioen is gelijk aan 70% van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van overlijden.

Let op: Als je na je pensioendatum trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of een duurzame gezamenlijke huishouding gaat voeren, dan heeft je partner geen aanspraak op partnerpensioen.

Wanneer bijzonder partnerpensioen?
Besluiten jij en je partner de relatie te beëindigen? Dan krijgt je ex-partner een bijzonder partnerpensioen na jouw overlijden. Daarnaast heeft je ex-partner als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd. Willen jij en je partner dit niet? Dan kun je schriftelijk andere afspraken maken.

Wanneer wezenpensioen?
Voor je kind(eren) bouw je wezenpensioen op. Per jaar bouw je aan wezenpensioen 14% van het jaarlijks opgebouwde ouderdomspensioen op. Daarbij gaat NN CDC Pensioenfonds op het moment van overlijden uit van het volgende:

  • Je bent deelnemer: het wezenpensioen is gelijk aan 14% van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van overlijden plus het ouderdomspensioen dat je had kunnen opbouwen vanaf je overlijden tot aan de pensioendatum.
  • Je bent al uit dienst of gepensioneerd: het wezenpensioen is gelijk aan 14% van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van overlijden.


Let op: Het totale wezenpensioen van alle kinderen samen kan niet meer zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. Als het kind ouderloos is, wordt het wezenpensioen verdubbeld. Het totale wezenpensioen van alle kinderen samen kan dan niet meer zijn dan 140% van het ouderdomspensioen.

Aanvullende uitkering
Als je overlijdt heeft je partner mogelijk ook recht op een wettelijke nabestaandenuitkering van de overheid: de Anw-regeling. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. De Sociale Verzekeringsbank voert de Anw-regeling uit. Raadpleeg voor nadere informatie www.svb.nl.

Verlenging en einde wezenpensioen
NN CDC Pensioenfonds betaalt wezenpensioen tot en met de maand waarin je kind 18 jaar wordt. Het recht op wezenpensioen kan worden verlengd, bijvoorbeeld als een kind studeert of het ouderlijk huishouden verzorgt. Het recht eindigt in elk geval op de laatste dag van de maand waarop je kind 27 jaar wordt.

Let op: Als je uit dienst gaat, stopt de opbouw van het wezenpensioen.

Meer informatie
Wil je nog eens nalezen wat er komt kijken bij het nabestaandenpensioen? Op de website van het fonds vind je veel praktische informatie. Heb je direct al vragen die je wilt stellen aan een medewerker van het Pensioenloket? Pak dan de telefoon of stuur een e-mail. We helpen je graag.

Delen via: