Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Welke toeslag ontvang jij over 2017?

Jaarlijks probeert NN CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers van NN Group en pensioengerechtigden op basis van de prijsindex te verhogen. In 2017 is een gedeeltelijke toeslag van 0,09% mogelijk. Het gemiste deel wordt wel bijgehouden. In dit artikel lees je meer over de achtergronden van de toeslagverlening.

Toeslagverlening is belangrijk omdat daarmee de koopkracht van jouw pensioen op peil blijft. Eenmaal per jaar stelt NN CDC Pensioenfonds vast of en hoeveel toeslagverlening mogelijk is op basis van de prijsindex van oktober tot oktober.

Beleidsdekkingsgraad als maatstaf
Wettelijk is bepaald dat toeslagverlening pas is toegestaan als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds hoger is dan 110%. NN CDC Pensioenfonds neemt hierbij de beleidsdekkingsgraad per eind september als maatstaf. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Door uit te gaan van dit gemiddelde wordt voorkomen dat belangrijke beslissingen zoals toeslagverlening afhangen van de dekkingsgraad op één bepaald moment.

Volledig of gedeeltelijk
Volledige toeslagverlening is toegestaan bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 128%. Over 2017 zou dit de prijsindex 1,34% zijn geweest. Voor de bepaling van dit percentage kijkt het fonds naar de “prijsindex alle huishoudens afgeleid” van het Centraal Bureau voor de Statistiek van de maand oktober 2016 tot de maand oktober 2017.

De beleidsdekkingsgraad per eind september was 111,2%, zodat volledige toeslagverlening over het jaar 2017 wettelijk gezien niet toegestaan is. Het feit dat NN CDC Pensioenfonds een herstelplan heeft, is niet van invloed geweest op deze beslissing.

Gemiste deel van toeslag
Het gemiste deel van de toeslag wordt bijgehouden in de administratie van het fonds. Inhaalindexatie is mogelijk zodra de beleidsdekkingsgraad van het fonds hoger is dan ongeveer 128%.

Wel toeslagverlening bij Pensioenfonds ING
Heb je ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING? Dit fonds heeft in 2017 wel volledige toeslag verleend op basis van de cao-loonstijging of prijsindex, afhankelijk van je situatie. De hoogte van de gemiddelde reële dekkingsgraad geldt hier als leidraad.

Hoe blijf jij op de hoogte?
Volg de berichtgeving over de financiële positie van het fonds op de website en via de nieuwsbrieven. Ook publiceert het fonds een aantal veelgestelde vragen, met daarin aandacht voor de verschillen in toeslagverlening tussen NN CDC Pensioenfonds en Pensioenfonds ING.

Delen via: