Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Winter 2021

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

De uitvoering van jouw pensioen in 2022

Per 31 december 2021 loopt de huidige pensioenovereenkomst van NN af. De sociale partners (werkgever en vakbonden) zetten de uitvoering daarna voor 9 maanden voort bij NN CDC Pensioenfonds. Hierbij zijn nieuwe afspraken gemaakt over de opbouwambitie van jouw pensioen. In dit artikel leggen we je uit wat dit voor jou betekent.

Wat moet je regelen als je in of naar het buitenland verhuist?

Als je situatie verandert, bedenk dan altijd welke invloed dit kan hebben op je pensioen. Bijvoorbeeld als je in of naar het buitenland verhuist. Of terugkeert naar Nederland. Zorg dat je bereikbaar blijft! We zetten kort op een rij wanneer je in actie moet komen.

Ik houd de dekkingsgraad in de gaten

Het maakt niet uit of je werkt bij NN, elders bent gaan werken of al pensioen ontvangt. De dekkingsgraad van het fonds heeft invloed op jouw pensioen. Een belangrijke graadmeter dus om in de gaten te houden. In dit artikel kijken we naar de ontwikkeling van de dekkingsgraad in het derde kwartaal.

Ik denk dat iedereen kan sparen

Shafinaaz blaast nog even uit. ‘Het was weer een race tegen de klok vandaag’ zegt ze als ik haar aan het eind van de vrijdagmiddag spreek. ‘Altijd zo vlak voor het weekend. Klanten die nog even teruggebeld willen worden. Ik plan afspraken in voor hypotheekadviseurs. Mensen die een andere woning willen, een verbouwing plannen of bijvoorbeeld gaan scheiden. Wij kijken dan door middel van een aantal vragen of een afspraak zinvol is. Het is momenteel een gekkenhuis op de woningmarkt. Maar alles is gelukkig weer op tijd af.’

Geen toeslagverlening over 2021

Jaarlijks probeert NN CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers en pensioengerechtigden van NN op basis van de prijsindex te verhogen. We noemen dat ook wel indexatie of toeslagverlening. De beleidsdekkingsgraad per eind september is daarbij de maatstaf.

Ik wil mijn pensioen overdragen

Overweeg jij een waardeoverdracht naar NN CDC Pensioenfonds? Het fonds heeft de 6 stappen overzichtelijk voor je op een rij gezet.

AOW leeftijd blijft 67 jaar in 2027

De AOW-leeftijd gaat in 2027 niet omhoog. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt.

Krijgt mijn partner pensioen als we uit elkaar gaan?

Als je gaat scheiden, verdeel je je opgebouwde pensioen. Hier bestaan wettelijke regels voor, waar je soms vanaf kunt wijken. Van belang is dat je ons altijd binnen twee jaar informeert over je scheiding.

Kan ik geld terugkrijgen van de fiscus door mijn inkomen te middelen?

Regelmatig krijgen we deze vraag voorgelegd tijdens de webinars waaraan collega’s van NN deelnemen. We leggen je graag uit wat het middelen van inkomen is en hoe je uitrekent of dit voor jou interessant is.

Waarom krijgen we een nieuw pensioenstelsel?

Ons pensioenstelsel is een van de betere in de wereld. Toch is het toe aan vernieuwing, omdat onze maatschappij enorm is veranderd. Ook willen we dat pensioen beter bestand is tegen schokken als het economisch slechter gaat. En dat mensen beter kunnen zien en begrijpen wat er in hun persoonlijke pensioenpot zit. Werkgevers, werknemers, experts en overheid werken hieraan mee. We streven ernaar de goede elementen te behouden en de knelpunten op te lossen.

Bijsparen voor je pensioen doe je zo

Als je werkt bij NN, bouw je automatisch pensioen op. Die zekerheid heb je. Maar er zijn ook onzekerheden zoals de hoogte van de jaarlijkse pensioenopbouw. Wil je verrassingen voorkomen en bijsparen voor je pensioen, lees dan dit artikel!