Winter 2021
Als je gaat scheiden, verdeel je je opgebouwde pensioen. Hier bestaan wettelijke regels voor, waar je soms vanaf kunt wijken. Van belang is dat je ons altijd binnen twee jaar informeert over je scheiding.
Volgens de wet hebben jij en je ex-partner allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Je kunt ook afspreken dat je het niet of anders verdeelt.
Let op: er komt een nieuwe wet over het verdelen van pensioen na scheiding. Deze wet gaat volgens verwachting op 1 juli 2022 in en hierdoor wijzigen de regels. Dit artikel legt je uit wat de bestaande regels zijn.
Andere afspraken maken
Wil je je ouderdomspensioen anders of niet verdelen en staat dit niet je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Regel het dan in je scheidingsconvenant en stuur dit naar ons toe binnen twee jaar na de scheiding. Lees hier na welke keuzes je kunt maken.
Nabestaandenpensioen voor je ex-partner
Of jouw ex-partner partnerpensioen krijgt na jouw overlijden hangt af van de pensioenregeling. We noemen dit ‘bijzonder partnerpensioen’. Bij NN CDC Pensioenfonds is het zo geregeld dat je ex-partner recht heeft op het hele partnerpensioen dat je op de datum van de echtscheiding of einde van je geregistreerd partnerschap bij ons hebt. Krijg je daarna een nieuwe partner, dan heeft hij of zij recht op partnerpensioen vanaf de datum van de scheiding.
Een nieuwe partner na een scheiding
Krijg je een nieuwe partner? Let dan goed op. Dan kan het partnerpensioen voor je partner lager zijn dan jullie verwachten omdat een deel van het partnerpensioen voor je ex-partner is. Check wat je hebt afgesproken in het echtscheidingsconvenant.
Ingangsdatum pensioen
Bij NN kun je al vanaf 60 jaar met pensioen maar niet later dan 68 jaar. Als je een verdeeld pensioen hebt, dan ontvangt je ex-partner pensioen vanaf de datum dat jij met pensioen gaat.
Let op: naast het verdelen van pensioen kun je ook kiezen voor het splitsen van pensioen (conversie). Het pensioen van je ex-partner gaat dan in als hij of zij 68 jaar wordt.
Meer informatie
Op de website van Wijzeringeldzaken kun je nalezen wat er verandert en wat je moet regelen als je uit elkaar gaat. Of log in op Mijnpensioenoverzicht voor een totaaloverzicht van je pensioen. Tenslotte vind je op de website van het fonds antwoord op de meest gestelde vragen over pensioen als je besluit je relatie te beëindigen.