Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Nieuwe pensioenregeling per 1 juli 2019

De sociale partners (NN Group en vakorganisaties) hebben nieuwe pensioenafspraken gemaakt. Bouw je nu pensioen op bij NN CDC Pensioenfonds? Dan val je vanaf 1 juli 2019 onder de nieuwe regeling. Wie pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Delta Lloyd pensioen op, blijft dat doen tot 1 januari 2020. Vanaf die datum valt iedereen onder de nieuwe regeling die door NN CDC Pensioenfonds wordt uitgevoerd.

De nieuwe pensioenregeling geldt voor de periode 1 juli 2019 tot en met 31 december 2021. De afspraken hebben onder andere betrekking op de pensioenrichtleeftijd, de opbouwambitie, de pensioenpremie en het partnerpensioen op risicobasis. Wat betekent dit voor jou?

Pensioenrichtleeftijd
Per 1 januari 2020 verandert de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar naar 68 jaar. Je kunt je pensioen nog steeds (in deeltijd) eerder kunt laten ingaan vanaf 60 jaar.

Opbouwambitie
Ouderdomspensioen
Voor 2019 is het geambieerde opbouwpercentage voor het ouderdomspensioen vastgesteld op 1,738% van de pensioengrondslag bij een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. Voor 2020 is dit 1,875%, bij een pensioenrichtleeftijd van 68 jaar.

Nabestaandenpensioen
Het partner- en wezenpensioen worden vanaf 1 juli 2019 verzekerd op risicobasis. Voor het partnerpensioen is het geambieerde opbouwpercentage vastgesteld op 1,3125% van de pensioengrondslag. Het wezenpensioen is 20% van het partnerpensioen.

Pensioenpremie
Vanaf 1 juli 2019 is jouw bijdrage aan de pensioenpremie 6%. Een belangrijke verandering is dat de bijdrage van de werkgever aan de pensioenpremie niet langer op jaarbasis wordt vastgesteld. Van 1 juli 2019 tot en met 31 december 2021 ligt het premiepercentage vast, namelijk op 30% van de pensioengrondslag. 

Pensioenopbouw
NN CDC Pensioenfonds toetst elk jaar per eind september of de vaste premie voldoende is voor de pensioenopbouw van het komende jaar. Is de vaste premie onvoldoende, dan vindt opbouwkorting plaats. Bij deze toets is vooral de marktrente bepalend: gaat de marktrente omlaag, dan gaat de “kostprijs” van pensioenopbouw omhoog.

Voor de pensioenopbouw in de tweede helft van 2019 geldt een afwijkende peildatum, aangezien de pensioenregeling halverwege het jaar van start gaat. Voor 2019 is het peilmoment per eind maart 2019. Voor de tweede helft van 2019 is de vaste premie van 30% voldoende om de geambieerde pensioenopbouw voor 2019 volledig te realiseren. Er vindt dus geen korting plaats op de geambieerde opbouwpercentages voor het ouderdomspensioen van 1,738% en voor het partnerpensioen van 1,3125%.

Partnerpensioen op risicobasis

Partnerpensioen is vervangend inkomen voor je partner voor het geval je eerder mocht komen te overlijden dan je (huidige of toekomstige) partner. In de nieuwe regeling verandert dit van opbouw- of spaarbasis (dit is hetzelfde) naar risicobasis. Dit is een belangrijk verschil.

Partnerpensioen op risicobasis wordt namelijk alleen uitgekeerd als je overlijdt wanneer je nog in dienst bent. Ga je uit dienst, dan heb je de keuze om een deel van je ouderdomspensioen uit te ruilen voor partnerpensioen. Zo is er dus ook vervangend inkomen voor je partner als je uit dienst bent en komt te overlijden. Let wel, door de uitruil wordt je vanaf 1 juli 2019 opgebouwde ouderdomspensioen gemiddeld 10% tot 20% lager (afhankelijk van je leeftijd bij uitdiensttreding).

Kies je ervoor om niet uit te ruilen? Geef dit dan tijdig, binnen zes maanden na uitdiensttreding, aan NN CDC Pensioenfonds door. Je ontvangt hiervoor bij uitdiensttreding een formulier.

Ga je met pensioen? Dan is opnieuw de keuze aan jou om te beslissen of je wilt uitruilen of niet. Oriënteer je tijdig, bijvoorbeeld door contact op te nemen met het Pensioenloket, de website te bezoeken of de Pensioenplanner te raadplegen.

Uit dienst of met pensioen
Om de nieuwe regeling te kunnen uitvoeren, voert NN CDC Pensioenfonds op dit moment allerlei wijzigingen in de administratie door. Mocht je hier vragen over hebben, bijvoorbeeld omdat je binnenkort uit dienst of met pensioen gaat, neem dan contact op met het Pensioenloket.

Ligt jouw pensioen op koers?
Stemt de nieuwe pensioenregeling je tot nadenken over jouw pensioen? Ben je benieuwd hoeveel pensioen je later nodig hebt? Of je op koers ligt om dat doel te halen? En welke pensioenkeuzes je kunt maken? Met de Pensioenplanner kun je jouw opgebouwde pensioen bij NN CDC Pensioenfonds (en mogelijk ook bij Pensioenfonds ING), bij eventueel eerdere werkgevers en je AOW bekijken. Lig je niet op koers? Dan zie je welke acties je kunt ondernemen. Ga naar nn.cdcpensioen.nl en log met je DigiD in op de Pensioenplanner.

Delen via: