Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Nooit te jong voor je pensioen

Het echte leven begint. Weet jij al wat je wilt? Heb je een uitdagende baan? Ben je je misschien aan het settelen? Meer en meer maak je toekomstplannen. Alleen of met je partner. Leef in het moment, maar neem ook eens de tijd om vooruit te plannen. Pensioen lijkt misschien heel ver vooruit en heeft voor jou nu geen prioriteit. Eerst af van die studieschuld en financiële ruimte creëren voor een hypotheek of huurcontract. Geld dat over blijft, is bedoeld voor leuke dingen toch? Een mooie reis bijvoorbeeld. Of misschien toch al eens denken aan later?

Zo kan bijvoorbeeld reizen later ook. Dan hoeft het misschien niet low budget en kun je verder of langer weg. Is het te combineren met een baan in het buitenland of kun je onbetaald verlof krijgen? Steeds maak je de afweging tussen nu en later. Waarbij de verleiding van nu, groot is.

Ruimte voor keuzes
Nu de verleiding weerstaan, geeft je keuzevrijheid later. Als je op jonge leeftijd elke maand spaart of belegt -al zijn het enkele tientjes- en let op je uitgaven, heb je daar later profijt van. Dan creëer je misschien ruimte om keuzes te kunnen maken, jezelf verder te ontwikkelen, een eigen bedrijf te starten of parttime te gaan werken.

‘Wat levert een financiële planning mij nu op?


Grip op later, je beloning nu
Wat levert een financiële planning jou nu op? De regie over jouw leven en vrijheid om nu en straks bewuste keuzes te maken. Een geluksgevoel. Heb je grip op jouw financiën, dan ontdek je direct bespaar- en groeikansen. Pensioen is een onderdeel van jouw financiële planning, naast salaris, spaargeld, beleggingen, verzekeringen en een eigen huis. Verschillende “life events” zijn van invloed op je financiële toekomst. Samenwonen, een huis kopen, een kindje op komst, ziekte of een baanwissel, zijn life events die vaak een prikkel zijn om in beweging te komen. Check wat life events doen met jouw pensioen. Dan ben je nu al voorbereid op de toekomst!


‘Wat gebeurt er met mijn pensioen bij een carrièrestap?’


Werken voor je pensioen
Pensioen maakt al op jonge leeftijd deel uit van je leven. Je werkt er bij een fulltime contract ongeveer een dag in de week voor. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde en pensioenregelingen verschillen per werkgever. Met Pensioen 1-2-3 kun je de regelingen makkelijk met elkaar vergelijken. Jongere medewerkers vragen zich meer dan hun oudere collega’s af: haal ik energie uit mijn baan? Vergeleken met vroeger wisselen jongeren sneller van baan als ze nieuwe uitdagingen willen aangaan. Neem pensioen in overweging bij elke carrièrestap die je maakt.

Waarop koers jij?
Om te checken of jij financieel op koers ligt, log je (met DigiD) in op de Pensioenplanner. Je matcht het inkomen dat jij verwacht nodig te hebben met een indicatie van het inkomen waarop je koerst en ontdekt hoe je een mogelijk tekort kunt opvullen of ruimte creëert om jouw keuzes te maken.


Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: