Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

FAQ: kan ik eerder met pensioen?

Speel jij wel eens met de gedachte om eerder te stoppen dan de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar bij NN CDC Pensioenfonds? Je kunt maximaal 7 jaar vervroegen tot 60 jaar. Maar waar moet je op letten bij zo’n beslissing die je daarna niet meer terug kunt draaien? En wat zijn de mogelijkheden van deeltijdpensioen?

Denk jij al na over de mogelijkheden en gevolgen van pensioenvervroeging of deeltijdpensioen als onderdeel van je financial planning? In dit artikel zetten we graag voor je op een rij waar je op moet letten.

Vanaf je 60e met pensioen
De pensioenrichtleeftijd bij NN CDC Pensioenfonds is 67 jaar maar vanaf je 60e kun je er echter al voor kiezen om je pensioen te laten ingaan. Besef wel dat je inkomen als gevolg van deze keuze lager is, want:

  • Je bouwt minder pensioen op, omdat je eerder stopt met werken.
  • Je moet langer doen met je pensioen.
  • Je ontvangt nog geen AOW van de overheid.


De Pensioenplanner helpt je bij het maken van berekeningen en het afwegen van diverse scenario´s. Zo kun je pensioenvervroeging combineren met andere pensioenkeuzes zoals de eerste jaren van je pensioen een hoger inkomen.

Deeltijdpensioen als alternatief
Blijkt dat pensioenvervroeging voor jou niet haalbaar is, dan kun je overwegen om met deeltijdpensioen te gaan. Je kunt je pensioen dan voor 25%, 50% of 75% laten ingaan. Je verbruikt dan een minder groot deel van het opgebouwde pensioen en je blijft pensioen opbouwen over de dagen dat je nog werkt. 

Dit moet je doen?
Heb je na een bezoek aan de Pensioenplanner je keuze voor eerder met pensioen gemaakt? Geef dit dan minimaal vier maanden vooraf door aan je werkgever en aan ING CDC Pensioenfonds. Ga naar ‘Mijn Pensioen’ om dit te regelen of download hier het formulier. 

 

Delen via: