Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Waardeoverdracht van jouw pensioen

Als je op of na 1 januari 2018 vertrekt bij je werkgever en je een klein pensioen hebt opgebouwd (2018: minder dan 474 euro), dan wordt dat kleine pensioen met ingang van 1 januari 2019 automatisch overgedragen naar de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever. Bij een groter pensioen is het aan jou om wel of niet een waardeoverdracht te doen.

Wanneer vindt waardeoverdracht automatisch plaats en wanneer beslis jij? We leggen het je graag uit.

Wanneer automatisch?
Door de wetswijziging wordt het voor pensioenuitvoerders eenvoudiger om kleine pensioenen samen te voegen. Een klein pensioen (minder dan 474 euro in 2018) wordt dan niet meer afgekocht, maar gaat in principe automatisch over naar de volgende pensioenuitvoerder. Hierdoor blijft de pensioenbestemming behouden. Immers, vele kleintjes kunnen één grote maken.

Wanneer beslis jij?
Gaat het om een pensioen van meer dan 474 euro (in 2018), dan beslis jij om wel of niet waardeoverdracht naar je nieuwe pensioenuitvoerder te doen. Het hangt af van jouw voorkeuren: wil je het vooral overzichtelijk hebben? Of wil je risico’s spreiden? En accepteer je dat verschillende pensioenfondsen afwijkende spelregels hanteren voor het laten ingaan van je pensioen? De Pensioenvergelijker helpt je bij je beslissing.

Waardeoverdracht is soms (tijdelijk) niet mogelijk omdat de financiële situatie van een van de pensioenuitvoerders dat niet toelaat. Neem voor al je vragen over het verloop van de afhandeling van je aanvraag contact op met het Pensioenloket.

Delen via: