Voorjaar 2018
Het bestuur van NN CDC Pensioenfonds legt verantwoording af aan het verantwoordingsorgaan (VO) over het beleid en de wijze waarop het is uitgevoerd. Daarnaast heeft het VO adviesrecht op het gebied van bijvoorbeeld de premiesamenstelling en het beloningsbeleid. Hoe dit werkt en wat het betekent voor jou als deelnemer legt voorzitter Marc van Loo uit aan de hand van vijf vragen.
Wie bepaalt de samenstelling van het VO, waarom en hoe?
“Het VO bestaat uit vier leden van wie Nienke Boersma en Hugo Baartman zijn benoemd namens de werkgever en Ingmar Minderhoud en Marc van Loo namens de werknemers. We verwachten in de toekomst meer kandidaten voor de verkiezingen van de werknemer zetels door het toegenomen pensioenbewustzijn. Daarnaast zorgen initiatieven zoals de Pensioenfonds Academie er voor dat pensioen meer is gaan leven binnen NN Group, ook onder jongere medewerkers.
Om de belangen van alle doelgroepen te kunnen behartigen, is een zorgvuldige samenstelling van het VO belangrijk. We werken met een competentieprofiel en matchen deze met de mogelijke kandidaten. Doel is een VO samen te stellen dat de benodigde pensioen- en vakkennis in huis heeft. Daarnaast is het belangrijk dat het VO een goede afspiegeling is van de achterban wat betreft diversiteit.”
Hoe houdt het VO contact met de achterban om de belangen optimaal te kunnen bedienen?
“Omdat we werken bij NN Group zijn we onderdeel van de achterban. Wat er op pensioenvlak leeft op de werkvloer, krijgen wij op deze manier mee. We houden verder contact door ons gezicht te laten zien op interne events zoals de Pensioen3daagse. En we praten regelmatig met mensen die ons bijvoorbeeld vanuit de Pensioenfonds Academie benaderen om meer inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van het VO. Eind mei zullen we bij de slotsessie van de Academie vertegenwoordigd zijn. Deze contacten helpen ons bij het vervullen van onze toezichthoudende rol.”
Wat merken de deelnemers in de praktijk van het functioneren van het VO?
“We zijn geen beleidsbepalers. De pensioenregeling komt tot stand op basis van de pensioenovereenkomst tussen sociale partners. Het pensioenfonds voert de regeling vervolgens uit en het VO controleert hoe het bestuur het beleid heeft uitgevoerd. Daarnaast heeft het VO adviesrecht, bijvoorbeeld op het gebied van de premiesamenstelling en het beloningsbeleid. Deelnemers merken in de praktijk weinig van het VO omdat de communicatie via het fonds verloopt. Wel kun je in het jaarverslag van het fonds teruglezen wat het oordeel is van het VO over het afgelopen jaar, en de reactie van het bestuur daarop.”
De Pensioenfonds Academie geeft jong en divers talent een kijkje in de wereld van de pensioenfondsen van NN. Waarom vindt het VO dit belangrijk?
“Dankzij de Pensioenfonds Academie is de interesse in pensioen toegenomen en hoger op de agenda gekomen van onze medewerkers. Een goede ontwikkeling die we als VO toejuichen. Het initiatief biedt jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met alle facetten van het pensioenfonds, van beleggen, risk & finance tot communicatie en dilemma’s in de boardroom. Als VO hebben we op dit moment de gewenste diversiteit in termen van jong/oud en man/vrouw. De Pensioenfonds Academie biedt daarbij kansen om dat in de toekomst in stand te kunnen houden.”
Welke pensioenthema’s houden het VO nu bezig en waarom?
“De uitvoerbaarheid van de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2019 is een belangrijk onderwerp. Daarnaast staan ook de pensioenthema’s maatschappelijk verantwoord beleggen, risicobereidheid van de deelnemers, diversiteit in het bestuur en de wijze van communiceren naar de deelnemers hoog op onze agenda voor 2018.”