Voorjaar 2018
Pensioenleeftijd, pensioenrichtleeftijd en AOW-leeftijd. Ken jij de verschillen?
NN CDC Pensioenfonds zet de basisbegrippen graag voor je op een rij. Zodat jij weet waar je op moet letten als je je verdiept in je toekomstige pensioen.
Enkele basisbegrippen zijn handig om te kennen, zeker als je te maken krijgt met het maken van keuzes en het plannen van je toekomstige pensioeninkomen.
Pensioenleeftijd: met pensioen op je verjaardag of eerder
Dit is de datum waarop jouw ouderdomspensioen ingaat. Bij NN CDC Pensioenfonds is dat de dag waarop je 67 jaar wordt. In de CDC-pensioenregeling kun je eerder met pensioen gaan, namelijk tot 60 jaar. Dit heeft dan wel gevolgen voor het bedrag dat je maandelijks op je rekening ontvangt want:
Heb je ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING? Dat pensioen gaat standaard in op de eerste dag van de maand waarin je 65 jaar wordt. Wil je de ingangsdata op elkaar afstemmen? Maak je wensen online en tijdig kenbaar. Log met je DigiD in op ‘Mijn Pensioen’, ga naar ‘Direct regelen’ en download het formulier ‘keuze ingangsdatum (deeltijd)pensioen. Zoek je meer informatie over wat er op je afkomt als je bijna met pensioen gaat? NN CDC Pensioenfonds helpt je. Bel ons of ga direct naar de website voor informatie op maat.
Pensioenrichtleeftijd: opbouw binnen fiscale regels
De overheid stelt de pensioenrichtleeftijd vast om te bepalen hoeveel pensioen je maximaal mag opbouwen binnen de fiscale regels. Per 1 januari 2018 is – als gevolg van de stijgende levensverwachting – de pensioenrichtleeftijd verhoogd naar 68 jaar. NN Group en de vakbonden hebben er voor gekozen om de pensioenrichtleeftijd niet te verhogen maar op 67 jaar te laten staan. Dit betekent wel dat de pensioenopbouw omlaag is gegaan van 1,875% naar 1,738%. Klik hier voor meer informatie over dit besluit en de gevolgen voor jouw pensioen.
AOW-leeftijd: in stappen omhoog naar 67 jaar en 3 maanden
Vanaf jouw AOW-leeftijd ontvang je van de overheid een basispensioen. De hoogte hiervan hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden. Heb je in het buitenland gewoond, dan kan er een korting plaatsvinden op je AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit.
De AOW gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden en vanaf 2023 gekoppeld aan de levensverwachting. Je ontvangt je eerste AOW vanaf de dag waarop je de AOW-leeftijd bereikt. Jouw AOW-leeftijd hangt af van je geboortedatum, check hier welke datum voor jou geldt. Wil je weten hoeveel AOW je krijgt, log dan hier in met je DigiD.