Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Hoe financieel stressbestendig ben jij?

Financiële stress, heb jij er last van? Veel jongeren wel. Volgens onderzoek maakt ruim 40% van de millennials zich druk over zijn of haar financiële situatie nu en later. Meer dan de helft ligt er zelfs wakker van. Slecht voor je gezondheid en productiviteit. Toch zet 80% van de jongere werknemers geen geld opzij voor toekomstige en onverwachte uitgaven. Waarom wil de overheid jou toch motiveren extra geld in te leggen voor je pensioen later?

Of je nu wilt of niet, je werkt nu al voor straks. Namelijk voor je pensioen, als je 67, 68 of misschien wel ouder dan 70 bent. Dat geld staat nog niet op je rekening. Op je salarisstrook zie je wel wat je elke maand betaalt. Bij een fulltime dienstverband bij NN Group werk je per week ruim één dag voor je oude dag. Pensioen is daarmee een mooi product: je legt nu al relatief goedkoop geld in voor inkomen na jouw pensioendatum.

1,3 biljoen euro in de pot
In de totale Nederlandse pensioenpot zit maar liefst 1.300 miljard euro. Genoeg om vijf jaar lang de volledige Nederlandse begroting dekkend te krijgen. Of om alle 17,5 miljoen Nederlanders eenmalig een cheque van 75.000 euro te kunnen uitreiken. Dat gebeurt niet. Dit geld is voor later en een deel ervan is gereserveerd voor jou. Is dat genoeg? Dat bepaal je zelf.

Uitdagingen
De rente is momenteel laag en Nederland vergrijst. Bovendien neemt het aantal ZZP’ers dat geen pensioen opbouwt nog steeds toe. Ontwikkelingen die ertoe leiden dat er veel gepensioneerden zijn ten opzichte van het aantal mensen dat premie inlegt. En we leven langer. Deze verschuivingen brengen uitdagingen met zich mee, waardoor er een nieuw pensioenstelsel in ontwikkeling is.

 

“Als ik nu al start om 50 euro voor mijn pensioen te sparen, wat doet dat op de lange termijn?

Creëer financiële ruimte
Iedereen krijgt van de overheid een basispensioen, de AOW die ingaat op jouw AOW-leeftijd. Via je werkgever(s) bouw je verplicht aanvullend pensioen op. In 2018 draagt NN Group 34,83% aan totale pensioenpremie af aan het fonds. Jouw bijdrage aan deze premie is 6%. In jouw CDC-pensioenregeling zijn naast jouw ouderdomspensioen voorzieningen voor partnerpensioen en arbeidsongeschiktheid opgenomen. Als je bijna met pensioen gaat, kun je kiezen: eerder met pensioen of met deeltijdpensioen bijvoorbeeld. Keuzes die soms geld kosten. Jij bepaalt of je extra financiële ruimte voor later wilt creëren. Zo kun je bijvoorbeeld nu al starten om elke maand een bedrag extra te sparen of te beleggen om later het leven te kunnen leiden dat je voor ogen hebt.

Jouw toekomst start nu

Monitor je pensioen
Ben jij een millennial die zich druk maakt over je financiële toekomst? NN CDC Pensioenfonds helpt je om grip te krijgen op je pensioensituatie door online inzicht te bieden. Als je met je DigiD inlogt op de Pensioenplanner zie je of jouw pensioen op koers ligt en wat het effect is van geld dat je extra opzij zet op het pensioenresultaat. Dit kun je jaarlijks monitoren en bijstellen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: