Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Pensioenberekeningen maken in elke fase van je leven

Het maakt niet of je een vakantiebestemming uitzoekt, je verdiept in een studiekeuze of een koopwoning overweegt. Consumenten houden van overzicht, van eenvoud en van heldere opties bij het maken van keuzes. Dat geldt ook voor jouw toekomstige pensioen. De Pensioenplanner is een handige online tool waarmee je in elke fase van je leven zelf aan de slag kunt.

Of je nu bijvoorbeeld meer gaat verdienen, minder gaat werken, uit dienst gaat of te maken hebt met een stijgende AOW leeftijd, de Pensioenplanner laat je in elke fase van jouw leven zien of jouw pensioen op koers ligt en wat het effect is van bepaalde keuzes op jouw pensioen.

Meer verdienen
Als je meer gaat verdienen (maar wel tot een maximum van € 105.075 bruto per jaar in 2018), heeft dit invloed op je pensioenopbouw. Het pensioen dat je gedurende een jaar opbouwt is namelijk gebaseerd op het salaris dat je in dat jaar verdient. Je bouwt na de salarisstijging weliswaar nog pensioen op, maar het pensioen dat je voor de salarisstijging hebt opgebouwd, stijgt niet mee. Een goede reden om de ontwikkeling van je pensioen in de gaten te houden. Gebruik de planner om te zien welke mogelijkheden je hebt om je inkomen en uitgaven met elkaar in balans te brengen.


“Ik schrok even toen ik zag dat ik niet op koers lag. Maar toen ik zag dat ik de standaard instelling van de uitgaven handmatig kon aanpassen heb ik dat natuurlijk gedaan. Ik heb nauwelijks nog woninglasten en aan mijn boodschappen geef ik minder uit.”

Minder werken
Parttime werken heeft invloed op je pensioenopbouw. Het pensioen dat je opbouwt, is namelijk gebaseerd op het salaris dat meetelt voor je pensioen. Als je minder gaat werken, krijg je (waarschijnlijk) ook minder salaris. Dat betekent dat je minder pensioen opbouwt. Als je tijdelijk parttime werkt omdat je ouderschapsverlof hebt opgenomen dan bouw je pensioen op zoals in de periode voor je ouderschapsverlof. In de Pensioenplanner check je wat dit betekent.

Uit dienst
Als je uit dienst gaat bij NN Group, dan stopt je pensioenopbouw maar je houdt recht op het pensioen dat je hebt opgebouwd. Voordat je definitieve keuzes maakt die bepalend zijn voor je pensioeninkomen, is het goed om eens een kijkje te nemen op de Pensioenplanner.

AOW blijft stijgen
De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog. In 2022 is de AOW-leeftijd al 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2023 is de AOW gekoppeld aan de levensverwachting. De Pensioenplanner rekent nog wel met een AOW vanaf je 67e. Bereken zelf wat dit in bruto en netto bedragen voor jou betekent.

Direct naar de planner
Ongeacht je levensfase loont het om de Pensioenplanner te bezoeken. Log met je DigiD in en stel voor je zelf vast of jouw pensioen op koers ligt en welk effect bepaalde pensioenkeuzes hebben op jouw pensioeninkomen voor later.

Delen via: