Voorjaar 2018
In gesprek met Sebastiaan van den Dries, sinds 15 januari 2018 directeur van het bestuursbureau van NN CDC Pensioenfonds en ING CDC Pensioenfonds. Hij brengt ruime ervaring in de pensioenwereld mee. De veranderingen in de sector en ook binnen de fondsen ziet hij als interessante uitdagingen.
Hoe kwam je in de pensioensector terecht?
“Tijdens mijn studie. Ik studeerde econometrie en economie in Rotterdam. Als werkstudent ging ik aan de slag bij Deloitte. Daar kreeg ik te maken met pensioen. Ik werd er uiteindelijk director en adviseerde ondernemingen en pensioenfondsen.” Sebastiaan vervolgde zijn carrière bij Shell om een pensioenfonds op te zetten en uit te bouwen voor de uitvoering van een DC pensioenregeling voor nieuwe medewerkers.
Welke uitdagingen zie je als je pensioen vergelijkt met producten van banken en verzekeraars?
“De CDC pensioenregeling van NN Group en ING is een solide product zonder winstoogmerk voor de uitvoerder. Het vertrouwen in pensioenfondsen in de publieke opinie staat echter in Nederland wel onder druk. Daar moet je mee omgaan. Communicatie om mensen te activeren zich in je product te verdiepen is veel moeilijker bij inkomen voor later, dan bij bijvoorbeeld een hypotheek die je nu nodig hebt. Zonder hypotheek immers geen huis. Daarnaast is pensioen ‘default’. De pensioenregeling start als je in dienst treedt. Daar is geen enkele actie voor nodig. Op zich is dat goed, maar je kan als deelnemer dan ook een passieve rol innemen. Sluit je een product als een hypotheek af, dan moet je daar zelf energie in steken, je oriënteren, opties vergelijken, kiezen en betalen.”
Waarom mensen dan toch in beweging krijgen?
“Het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever(s) zorgt maar voor een deel van je inkomsten later. Je hebt mogelijk meer nodig om straks van rond te komen. Veel keuzes die je nu maakt of gebeurtenissen die je nu overkomen, zijn van grote invloed op jouw inkomen later. Dat wetende, is het zinvol eens in de zoveel tijd je financiën en uitgavenpatroon te checken, je koers te bepalen en financiële planning te maken of bij te stellen. Onze Pensioenplanner geeft je daarbij inzicht.”
Je was als manager betrokken bij de opzet en uitbouw van een Defined Contribution (DC) pensioenregeling bij Shell. Welke ervaringen neem je mee?
“De regelingen zijn misschien verschillend, maar er zijn tegelijkertijd heel veel parallellen. Mijn brede achtergrond maakt dat ik met alle teamleden op het bestuursbureau en stakeholders op hun vakgebied kan meedenken. Ik ben gewend zorgvuldig beleid uit te voeren, maar de organisatie tegelijk wel zo ‘lean and mean’ mogelijk te runnen. Als je voldoende kennis in huis hebt en een adequaat risico management voert, kun je daarnaast beter toezicht uitoefenen op uitvoerende partijen op gebied van administratie, communicatie en vermogensbeheer.”
Wat gaf voor jou de doorslag deze nieuwe uitdaging aan te gaan?
“Ik houd ervan om beweging en verandering te managen; er staat namelijk het nodige op de rol. Een nieuw pensioencontract per 1 januari 2019, veranderende wetgeving en over een aantal jaren mogelijk een nieuw pensioensysteem voor Nederland. Daar zie ik kansen verdere stappen te zetten in uitvoering en communicatie van het pensioen voor de deelnemer. Daarnaast haalde ik veel energie uit de gesprekken met bestuursleden en was er wat mij betreft meteen een klik met mijn collega’s op het bestuursbureau.”
De CDC pensioenregelingen lopen af op 1 januari 2019. Dit betekent dat de sociale partners al met elkaar in gesprek zijn om tot nieuwe afspraken te komen. Wat is jouw rol in dit traject?
“Belangrijk uitgangspunt voor mij is het scheiden van tafels. Aan één tafel zitten de sociale partners (werkgevers en vakorganisaties) en wordt het gesprek gevoerd over de nieuwe pensioenregeling als arbeidsvoorwaarde. Aan de andere tafel zitten wij als pensioenfonds in gesprek met de sociale partners om te praten over de uitvoering van de pensioenregeling. In het traject proberen wij als sparring partner de sociale partners wel tijdig input te geven over de uitvoerbaarheid van de ideeën die op tafel liggen, de administratie ervan en communicatie erover. Als directeur bestuursbureau ben ik de spil tussen de strategie en operatie. De sociale partners bepalen de pensioenregeling. Wij moeten de uitkomst, een nieuw pensioencontract, vervolgens zorgvuldig implementeren, communiceren en uitvoeren.”
Wat zijn de belangrijkste speerpunten voor het bestuursbureau in 2018?
Wie zijn de stakeholders?
“De deelnemer staat centraal, daar zetten wij ons elke dag voor in. Binnen het pensioenfonds heb je vervolgens te maken met het bestuur, het verantwoordingsorgaan en de raad van toezicht. Daarnaast met de werkgevers NN Group en ING, de OR en de vakbonden. We werken constructief samen met Pensioenfonds ING, ook in het belang van de deelnemer die soms pensioen heeft opgebouwd in twee pensioenfondsen. We hebben toezichthouders DNB en AFM en een aantal externe partijen aan wie we activiteiten hebben uitbesteed. Tenslotte maken we deel uit van de pensioensector waarbinnen van alles gebeurt en waar we van elkaar kunnen leren en niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.”
Waar vinden we jou als je niet aan het werk bent?
“Mijn gezin staat op dit moment met stip op één bij de invulling van mijn vrije tijd. Ik heb een zoon van 2 jaar en een dochter van een half jaar. We verhuizen in de zomer naar Oegstgeest. Ik kijk ernaar uit samen tijd door te brengen aan zee en in de prachtige omgeving. Om na een drukke week mijn hoofd even leeg te maken, mag ik graag een stuk hardlopen. Mijn viool ligt opgeborgen in de koffer. Er komt een tijd…”