Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

De uitvoering van jouw pensioen in 2022

Per 31 december 2021 loopt de huidige pensioenovereenkomst van NN af. De sociale partners (werkgever en vakbonden) zetten de uitvoering daarna voor 9 maanden voort bij NN CDC Pensioenfonds. Hierbij zijn nieuwe afspraken gemaakt over de opbouwambitie van jouw pensioen. In dit artikel leggen we je uit wat dit voor jou betekent.

Huidige overeenkomst: opbouwambitie 1,875%
Volgens de huidige afspraken ontvangt het fonds jaarlijks een vaste premie van 30% van het bedrag waarover je pensioen opbouwt (pensioengrondslag). Jouw bijdrage aan deze vaste premie is 6%. De werkgever betaalt het overige deel (24%).

Als de vaste premie onvoldoende is om de opbouwambitie van 1,875% te financieren, dan wordt de opbouw verlaagd. Door de aanhoudend lage rente was dit het geval in 2020 en 2021.

Nieuwe overeenkomst: opbouwambitie 1,5%
Zodra een nieuwe pensioenovereenkomst wordt afgesloten, moet NN CDC Pensioenfonds wettelijk gezien toetsen of de premie en de opbouwambitie nog met elkaar in evenwicht zijn. Dit is niet het geval. NN CDC Pensioenfonds kan de uitvoering van de huidige pensioenovereenkomst na 31 december alleen voortzetten op basis van nieuwe afspraken over de pensioenopbouw. De opbouwambitie van 1,875% wordt daarom tot 1 oktober 2022 verlaagd naar 1,5%.

Wat verandert er niet?
De verlaagde opbouwambitie heeft geen invloed op de opbouw van het nabestaandenpensioen dat op risicobasis is verzekerd. Er zijn geen gevolgen voor het pensioen dat je eerder bij NN CDC Pensioenfonds hebt opgebouwd. Hetzelfde geldt voor de lopende pensioenuitkeringen.

Pensioenopbouw na 1 oktober 2022
De sociale partners willen voor 1 oktober 2022 een keuze maken voor een pensioenovereenkomst waarin de afspraken van het pensioenakkoord grotendeels zijn verwerkt. Het komend jaar wordt dan ook een overbruggingsjaar.

Mochten de sociale partners de huidige CDC-regeling toch na 1 oktober 2022 willen verlengen, dan zal het fonds opnieuw moeten toetsen op basis van de rente of de opbouwambitie van 1,875% haalbaar is. Is dat niet zo, dan kan ook na 1 oktober 2022 een lagere opbouwambitie dan 1,875% gaan gelden.

Bijsparen
Het tekort aan pensioenopbouw in 2022 kun je niet bijsparen in de pensioenregeling van NN CDC Pensioenfonds. Je hebt wel andere mogelijkheden zoals het inschakelen van een externe adviseur om een financiële planning te maken voor je toekomst. Wil je meer weten over bijsparen? Klik dan hier.

Grip op je pensioen
De afgelopen jaren zijn veel vragen gesteld over de verlaging. Kan het fonds een ander beleid voeren om verlaging te voorkomen? Kan de werkgever bijstorten? Waarom heeft de rente zoveel invloed op mijn pensioen? Klik hier voor het antwoord op deze vragen en nog meer informatie. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met het Pensioenloket, mocht jouw vraag er niet bij staan.

Delen via: