Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

In gesprek met Nadine Buijs (31 jaar): Er is aan mij geen boekhouder verloren gegaan

Nadine staat tijdens het interview. Niet achter een hip sta-bureau, zoals je tegenwoordig nog wel eens ziet als je iemand spreekt via Teams of Zoom. Maar achter een commode met een giraffe-knuffel op de achtergrond. ‘Ik heb nu net een baby van 7 maanden en we hebben er nog eentje van drie. We hopen later, als ze wat ouder zijn, nog wel eens echte giraffes met ze te zien. Mooie reizen maken zit er nu even niet in.’ 

Maar zo is het woord ‘later’ al snel gevallen. Reden voor dit gesprek, dat over pensioenen gaat. Een onderwerp dat Nadine beroepsmatig bezighoudt. Zij werkt sinds 2018 voor NN als HR-communicatie-specialist.

“Dat betekent dat ik zorg dat het HR-beleid naar alle medewerkers gecommuniceerd wordt. Pensioen hoort daarbij, maar dat is maar één van de onderwerpen. Ik heb een communicatiestudie gedaan, maar het leuke is dat ik nu ook over dat vak leer. Die achtergrond heb ik helemaal niet, maar ik merk dat ik het heel leuk vind om met de inhoudelijk experts te sparren over de communicatie. Zo word ik toch een klein beetje HR-expert.”

Ik stel de juiste vragen
“Maar ik ben geen pensioenexpert hoor’, lacht Nadine. ‘Ik heb me erin verdiept zodat ik over de nieuwe pensioenovereenkomst, die in 2019 is gesloten, kon communiceren. Dus ik weet er wel wat vanaf, maar niet in alle details. Ik denk dat het daarom voor de specialisten juist prettig is om met mij te werken. Ik kan de juiste vragen stellen. Als je niet oppast kom je snel in vaktermen en ingewikkelde berekeningen terecht. Ik kan dan zeggen ‘wat bedoel je precies?’, of ‘wat kost mij dat eigenlijk?’. Vragen waar de gemiddelde medewerkers ook mee zitten. En dan communiceren we meer vanuit dat uitgangspunt.”

De hovenier had de lelijkste tuin
‘”En dan komt natuurlijk ook de onvermijdelijke vraag naar mijn eigen pensioen. Heel eerlijk… Nee, ik heb me daar nog te weinig in verdiept. Ik ben 31 jaar en misschien ben ik 70 als ik met pensioen ga. Dat is nog 39 jaar. Langer dan ik nu geleefd heb. Ik denk wel steeds vaker ‘ik moet me er eens in verdiepen’. Want als ik moet gaan sparen voor later, dan moet ik daar nu misschien gewoon mee beginnen. Maar we willen misschien ook wat groter gaan wonen. Dan is mijn spaarpot wel leeg aan het eind van dit jaar. 

Ik woonde vroeger boven een hovenier en daar moet ik nog wel eens aan denken. Die had zelf de lelijkste tuin. Daar vergelijk ik mezelf wel eens mee, ik zou er wat meer mee moeten doen. Mijn leeftijdgenoten herkennen het vast. Het leven slokt je gewoon op en je wilt je spaargeld uitgeven aan iets moois en belangrijks, zoals een nieuw huis. Dat is natuurlijk ook gewoon een goede investering. Ik ben er dus wel een beetje mee bezig, maar niet per se met hoe de pensioenregeling in elkaar zit.”

Moeilijk makkelijk maken
“Wat ik leuk vind, is om de moeilijke materie, want dat is het echt, begrijpelijk te maken. Hoe zit het nou met nabestaandenpensioenen? Maar je zult mij nooit in de boeken zien zitten om cijfers uit te zoeken. Er is aan mij geen boekhouder verloren gegaan. Maar dat moeilijke, makkelijk maken, dat vind ik wel heel leuk. Pensioen is voor heel veel mensen ver van je bed en wordt pas interessant als het dichterbij komt, maar dan ben je misschien wel te laat. Ja … ik kan het anderen wel goed vertellen.”

Persoonlijk is de sleutel
“Een echt succesvolle (pensioen)communicatie actie? Dan denk ik aan 2019 toen we met ons nabestaandenpensioen, dat op basis van opbouw was, naar een risicoverzekering gingen. Wij hebben toen allemaal verschillende persona’s gemaakt. En vervolgens een soort magazine met persoonlijke verhalen waarin we beschreven wat de impact van de verandering voor hen was. Dat vond ik mooi gedaan. Verhalen in plaats van platte uitlegteksten. Je kon op de persoon klikken die paste bij jouw situatie voor meer informatie. Het is toch vaak best lastig je te verplaatsen als je een verhaal leest van iemand die bijvoorbeeld 58 is, terwijl nabestaandenpensioen mij ook aangaat.”

Goed voor je gezin zorgen
“Ik denk dat het goed voor jongeren is om te weten dat verdiepen in je pensioen niet in één keer hoeft. Dat dit heel goed in kleine brokjes kan. Zo bieden we de informatie ook meer en meer aan. Opgeknipt. Daar doen we ons best voor, want dan wordt het makkelijk en best leuk. Combineer het gewoon met belangrijke mijlpalen in je leven. Als je een huis gaat kopen, verdiep je je natuurlijk in je financiën. En ook bij de geboorte van je kinderen. Dan kijk je wat de crèche kost, maar ook naar het aantal uur dat je dan gaat werken. En misschien is pensioen niet het eerste waar je aan denkt als je kinderen krijgt en is nabestaandenpensioen niet direct een trigger voor je. Maar je wilt wel goed voor je gezin zorgen. Ook als het onverhoopt niet goed gaat. Eigenlijk moet je in een goede relatie alles goed regelen, voordat je een knallende scheiding hebt. Maar ja, wie doet dat...?”

 
Delen via: