Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Jouw pensioen gaat over jouw leven

“Life-events nu zijn dus van invloed op mijn leven later, hoe zit dat?”

Waarom zou je pensioen voor je uitschuiven? Waarom ‘nu even geen prioriteit’? Pensioen is geld dat je nu spaart en straks krijgt. Dat ‘straks’ duurt natuurlijk nog even, je loopbaan is net gestart. Maar wist je dat jouw baan, de partner die je ontmoet en het huis dat je misschien koopt, direct van invloed zijn op straks en dus op jouw pensioen? Tijd om er achter te komen hoe dat zit!

Zo’n 50% van de Nederlanders weet inmiddels hoe het zit met pensioen, blijkt uit een evaluatie van de Wet pensioencommunicatie. Wie fulltime werkt, werkt nu gemiddeld één dag per week voor een inkomen later. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Een aanvulling op de AOW die je ontvangt van de overheid vanaf jouw AOW-leeftijd. Pensioen bouw je op samen met je werkgever en het pensioenfonds. De premie die jij en je werkgever samen inleggen, belegt het pensioenfonds. Als jij met pensioen gaat, krijg je het voor de rest van je leven maandelijks uitgekeerd. Een mooi product, waarmee je op een relatief gunstige manier spaart voor later. Wel goed om je te realiseren dat het een collectieve ‘pot met geld’ is die van veel variabelen afhankelijk is. Je hebt er geen zekerheid over: je pensioen kan lager of hoger uitvallen dan je misschien verwacht.

Wat is jouw levensbedrag?
Het online jongerenplatform detijdvanjeleven.nl bedacht een beter woord voor pensioen: ‘levensbedrag’. Het opbouwen van jouw levensbedrag gaat nu automatisch, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor genoeg geld om van te leven straks. Houd daarom ook de regie! Verandert er iets in je leven? Krijg je bijvoorbeeld een nieuwe baan, ga je verhuizen, op wereldreis, samenwonen, trouwen of verbreek je een relatie? Check dan jouw financiën en dus ook jouw spaarpot voor later. Ook is het goed om te weten wat er voor jou geregeld is als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt of voor een partner of kind als je jong overlijdt. Niet omdat het moet, maar omdat het je geruststelt en je zo nodig extra maatregelen kan treffen.

Hoe zit het nu met jouw pensioen?

Bezoek de website en Pensioen 1-2-3
Informatie over je pensioenregeling en life-events die van invloed zijn op jouw ‘levensbedrag’, vind je op nn.cdcpensioen.nl. Het Pensioen 1-2-3 maakt de pensioenregeling in drie stappen makkelijk vergelijkbaar met die bij andere werkgevers.

Lees het UPO
De actuele waarde van je opgebouwde pensioen en partnerpensioen bij NN CDC Pensioenfonds en de waardeontwikkeling ten opzichte van voorgaande jaren, vind je in het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dat krijg je elk jaar van jouw pensioenfonds. Daarop staat ook een inschatting van jouw te bereiken pensioen op de pensioenleeftijd, als je tot 68 jaar in dienst blijft bij NN, berekend volgens verschillende scenario’s: als de situatie blijft zoals die is, maar ook als het langere tijd economisch slecht of juist goed gaat.

Rekenen met een totaalplaatje
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een totaaloverzicht van jouw ‘levensbedrag’, inclusief AOW en eerder opgebouwd pensioen bij andere werkgevers. 80% van de collega’s bij NN ging je voor. Deze hulpbron wordt positief gewaardeerd. Je logt in met DigiD en overziet jouw situatie nu en je verwachte pensioen in drie scenario’s zoals in het UPO, levenslang uitgekeerd in netto maandbedragen. Is jouw partner aangemeld bij jouw pensioenfonds(en)? Dan zie je ook wat het partnerpensioen is indien jij onverhoopt overlijdt. Je maakt heel eenvoudig een pdf om het overzicht te bewaren.

Weet jij nu hoe het zit en wil je een stap verder gaan? Log met DigiD in op onze Pensioenplanner en ontdek wat jouw levenskeuzes nu betekenen voor later, maar ook hoe je inkomsten en uitgaven nu en straks op elkaar afstemt en zelf stuurt!

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: