Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Wanneer start ik mijn aanvraag pensioeningang?

Bert (61 jaar): “Met pensioen gaan doe je maar eens in je leven. Dus dat wil je goed voor elkaar hebben.”

In gesprek met Bert den Ouden, werknemer bij NN Group, en op weg naar zijn pensioen per 1 januari 2021. Hij is dan 62 jaar en 3 maanden. Lees in dit artikel hoe hij de voorbereiding heeft aangepakt en welke tips hij heeft voor het fonds en voor jou.

Bert werkt al 40 jaar bij NN Group. Hij heeft besloten niet door te gaan tot 68 jaar maar eerder te stoppen en met pensioen te gaan. Hij deelt met ons zijn ervaringen.

Eens in je leven
Met pensioen gaan doe je maar 1 keer in je leven, dus dat wil je goed voor elkaar hebben. Ik heb me er dan ook ruim op tijd in verdiept door de Pensioenplanner te bezoeken en met een financieel adviseur in gesprek te gaan. Daar rolde onder andere de datum uit waarop ik met pensioen kan gaan. Ook bleek de pensioenkeuze ‘hoog-laag’ goed bij mijn situatie te passen. Dit betekent dat ik de eerste jaren tot aan mijn AOW-leeftijd een hogere pensioenuitkering ga ontvangen. Daarna volgen lagere bedragen.

Klaar voor de start
Vanaf januari heb ik per e-mail contact gehad met het Pensioenloket. Pensioen is voor mij geen dagelijkse kost dus ik had vragen over een aantal praktische zaken.

Twee fondsen, twee processen
Ik heb pensioen opgebouwd bij NN CDC Pensioenfonds en Pensioenfonds ING. Ik dacht dat ik de ingang van mijn pensioen bij beide fondsen met hetzelfde formulier kon doorgeven. Maar dat is niet zo; het Pensioenloket attendeerde me daarop. Het betekent dat ik het formulier ‘ingangsdatum pensioen’ per fonds heb ingevuld en opgestuurd. Het formulier van NN CDC Pensioenfonds is terug te vinden op de website, maar ook op ‘Mijn Pensioen’.

Formulier pensioenkeuze
Ik wist niet dat er een apart formulier was waarop ik mijn pensioenkeuzes kon doorgeven. En dat ik dit formulier - circa 3 maanden voor de datum waarop mijn pensioen ingaat – automatisch krijg opgestuurd. Dat is dus in mijn geval in oktober. Omdat ik me goed heb voorbereid weet ik precies welke pensioenkeuzes ik ga maken. Het formulier is trouwens ook terug te vinden op de website.

Uitbetaling in de eerste maand
Ik had gelezen dat NN CDC Pensioenfonds de eerste pensioenbetaling start op mijn geboortedag, de 28e. En bij Pensioenfonds ING op de eerste van de maand. Ik wilde checken wat dit betekende voor de hoogte van de uitkering in de eerste maand. Het Pensioenloket kon mij bevestigen dat ik in januari 2021 van NN CDC Pensioenfonds een kleiner gedeelte van de maanduitkering ga ontvangen. Bij ING Pensioenfonds ontvang ik in januari de gehele maanduitkering. Goed om vooraf te weten.

Digitaal akkoord
Vanaf maart zijn we gaan thuiswerken vanwege de coronacrisis. Het zetten van een handtekening op het formulier ‘ingangsdatum pensioen’ door mijn manager was niet meer mogelijk. Hoe ging ik dit oplossen? Het fonds kwam al snel met uitsluitsel. Een digitaal akkoord is gedurende het thuiswerken voldoende. Zodra het weer kan, zal ik het getekende formulier opsturen. Fijn dat er mee werd gedacht.

Tips
Al met al kijk ik terug op een prettig contact met het Pensioenloket. De vragen die ik heb gesteld, leven mogelijk ook bij andere collega’s. Vandaar dat ik mijn verhaal graag deel.

Mijn tips aan de fondsen*: maak duidelijk dat je zowel voor NN CDC Pensioenfonds als voor Pensioenfonds ING een aanvraag pensioeningang moet indienen. Dat je 3 maanden voor de ingang een keuzeformulier ontvangt. En dat de uitbetaling in de eerste maand kan verschillen per fonds.

Mijn tips aan collega’s: zorg dat je je tijdig hebt verdiept in je pensioen zodat je weet welke keuzes het best passen bij jouw situatie. Ik vond de Pensioenplanner** daarbij een prima hulpmiddel. Schakel met het Pensioenloket als je vragen hebt. Ze denken met je mee, sturen zo nodig reminders en attenderen je op zaken waar je zelf nog niet aan had gedacht!

* De fondsen nemen de tips ter harte om de (digitale) processen rondom pensioeningang verder te optimaliseren.

** De Pensioenplanner is niet meer up-to-date voor Pensioenfonds ING.

Delen via: