Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Pensioen, what's in it for me?

"Ik wil later mijn eigen keuzes kunnen maken, daarom duik ik nu in mijn pensioen."

Je staat aan het begin van je carrière. Dus waarom zou jij je op dit moment bezig houden met inkomen voor later? Terechte vraag. Pensioen is namelijk geld dat je nu opbouwt en straks pas krijgt. Maar later wil je wel elke maand een inkomen om prettig van te leven, toch?

NN Group betaalt elk jaar een vaste premie aan NN CDC Pensioenfonds. Jij brengt deze premie samen met jouw werkgever op. De werkgever betaalt het grootste deel van de premie. Jouw eigen bijdrage vind je in je cao. Je betaalt die bijdrage in maandelijkse termijnen door middel van een inhouding op je bruto salaris. Jouw pensioenfonds belegt vervolgens met de premie.

Bescherming voor nu
Het pensioen dat je opbouwt is een aanvulling op de AOW, het basispensioen waar alle Nederlanders recht op hebben vanaf hun AOW-leeftijd tot hun overlijden. Maar dat werkgeverspensioen heeft jou ook nu al wat te bieden: bescherming! Stel dat jij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, dan wordt jouw pensioenopbouw (gedeeltelijk) voorgezet. Ook is er een partner- en wezenpensioen dat elke maand wordt uitgekeerd als jij overlijdt tijdens je dienstverband. Dat is misschien een geruststelling als jou iets overkomt.

Alles geregeld dus?
Het opbouwen van je pensioen gaat inderdaad automatisch. Waarom vindt het pensioenfonds het dan toch belangrijk jou regelmatig aan te haken? Verschillende belangrijke momenten in het leven, zoals een nieuwe baan, zijn direct van invloed op jouw pensioen. Belangrijk om daar van op de hoogte te zijn! Heel praktische tips vind je op detijdvanjeleven.nl. Dit is er een om te onthouden. Bij een nieuwe relatie, baan of huis: check voordat je iets tekent, wat het voor je pensioen betekent!

De pensioenpijlers
Jouw inkomen later bestaat uit je AOW en het pensioen dat je opbouwt in pensioenregelingen bij werkgevers. Of dat genoeg is om van te leven, bepaal je natuurlijk zelf. De ene levensstijl is die van een ander niet. Allerlei gebeurtenissen tijdens je leven bepalen de hoogte van jouw pensioen. De lage rente leidt ertoe dat pensioenfondsen maatregelen moeten nemen om voldoende geld te hebben om opgebouwde pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Zo heeft NN CDC Pensioenfonds dit jaar een opbouwkorting moeten doorvoeren. Dat betekent dat je minder pensioen opbouwt in 2020. Bijstorten in de pensioenregeling kan niet. Maar jij kunt wel iets doen voor je pensioen, namelijk zelf bijsparen.

Pensioen aanvullen
Een mogelijkheid om bij te sparen voor je pensioen is het benutten van je jaarruimte. Maar weet jij wat dat is? Dat is het verschil tussen het opgebouwde pensioen en het pensioen dat je fiscaal mag opbouwen. Je kunt deze jaarruimte benutten om je pensioen aan te vullen met een lijfrente. De premie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je vindt je jaarruimte terug op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) bij ‘factor A’. Log met je DigiD in op Mijn Pensioen om je UPO te bekijken. Ga vervolgens naar Rekenhulp Lijfrente van de Belastingdienst om jouw fiscale jaarruimte te berekenen.

Wil je weten hoe je er nu voor staat en welke keuzes je voor later kan maken? Check dan de Pensioenplanner (inloggen met DigiD). Of schakel een financieel expert in voor advies bij jouw financiële plaatje.

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: