Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Veelgestelde vragen over het nabestaandenpensioen op risicobasis

Vanaf 1 juli 2019 geldt er voor jou een nieuwe pensioenregeling. Onderdeel hiervan is het nabestaandenpensioen op risicobasis. NN CDC Pensioenfonds zet in dit artikel een aantal veelgestelde vragen op een rij.

Het partner- en wezenpensioen worden vanaf 1 juli 2019 verzekerd op risicobasis. Voor het partnerpensioen is het geambieerde opbouwpercentage vastgesteld op 1,3125% van de pensioengrondslag. Het wezenpensioen is 20% van het partnerpensioen.

Wat is partnerpensioen op risicobasis?
Partnerpensioen op risicobasis wordt alleen uitgekeerd als je overlijdt wanneer je in dienst bent. Ga je uit dienst, dan wordt een deel van je ouderdomspensioen automatisch uitgeruild voor partner- en wezenpensioen. Zo is er dus ook vervangend inkomen voor je (toekomstige) partner en eventuele kinderen als je uit dienst bent en komt te overlijden.

Wat gebeurt er als je uit dienst gaat?
Ga je uit dienst, dan wordt er automatisch uitgeruild. Hierdoor wordt je vanaf 1 juli 2019 opgebouwde ouderdomspensioen gemiddeld 10% tot 20% lager. Het eventueel opgebouwde nabestaandenpensioen dat je voor 1 juli 2019 hebt opgebouwd, blijft gewoon bestaan.

Waarom vindt automatische uitruil plaats?
Door automatische uitruil is er vervangend inkomen voor je (toekomstige) partner en eventuele kinderen als je uit dienst bent en komt te overlijden.

Kun je afzien van uitruil?
Ja dat kan binnen zes maanden nadat je uit dienst bent gegaan met het formulier ‘afzien van uitruil dat je van de website kunt downloaden. Vergeet niet – indien je een partner hebt – de consequenties vooraf goed met hem of haar door te spreken. Daarnaast moet je partner meetekenen voordat je het volledig ingevulde formulier naar het fonds stuurt.

Wat is het risico van afzien van uitruil?
Als je afziet van automatische uitruil is er, als je overlijdt nadat je uit dienst bent, vanuit NN CDC Pensioenfonds géén dekking voor partner- en wezenpensioen voor je (toekomstige) partner en/of (toekomstige) kinderen voor wat betreft het gedeelte na 1 juli 2019. Alleen het eventueel opgebouwde nabestaandenpensioen dat je voor 1 juli 2019 hebt opgebouwd blijft staan.

Kan ik een eerder gemaakte keuze ongedaan maken?
Dat kan alleen als je met pensioen gaat. Dan is opnieuw de keuze aan jou om te beslissen of je wilt uitruilen of niet. Oriënteer je tijdig, bijvoorbeeld door contact op te nemen met het Pensioenloket, de website te bezoeken of de Pensioenplanner te raadplegen.

Delen via: