Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Combineren van keuzes in de Pensioenplanner

Met de Pensioenplanner pak je de regie over je pensioen. Je krijgt antwoord op de vragen: hoeveel krijg ik, is het genoeg en welke acties kan ik ondernemen. En je kunt zelf aan de slag met het combineren van pensioenkeuzes om tot een optimaal resultaat te komen. Zo kun je de eerste jaren een hoger pensioen combineren met een AOW-overbrugging. Benieuwd hoe dat werkt? Lees verder!

Wat heb je nodig om van te leven en voor leuke dingen als je met pensioen gaat? Welke keuzes kun je maken om het leven te kunnen leiden dat je na je pensioen voor ogen hebt? Bij een eerste bezoek aan de Pensioenplanner heb je binnen 25 minuten antwoord op deze vragen.

Passend bij jouw levensfase
Je pensioen kun je zo inrichten dat het past bij jouw levensfase. Je hebt keuzes om eerder met pensioen te gaan, je ouderdoms- en/of je partnerpensioen uit te ruilen of de hoogte van je pensioen te variëren. Je kunt ook de periode tot je AOW overbruggen. In de Pensioenplanner zie je direct doorgerekend in bruto en netto euro’s wat dat voor jou betekent. We werken hieronder enkele combinaties voor je uit in bruto jaarbedragen. In de bijbehorende plaatjes zie je welke delen afkomstig zijn uit het pensioen van NN CDC Pensioenfonds, Pensioenfonds ING en uit de AOW.

Scenario 1: Hoog-laag eindigt binnen periode AOW overbrugging
Stel, je werkt tot je 60e bij ING en laat dan je pensioen ingaan. Je AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden. Je wilt de eerste jaren meer financiële ruimte en je combineert de volgende keuzes:

  • Pensioeningang 60 jaar.
  • Hoger pensioen van 60-63 jaar, daarna een lager pensioen.
  • AOW-overbrugging van 60-67 jaar en 3 maanden, daarna een lager pensioen.


Zo ziet jouw plaatje er dan uit:

Scenario 2: Hoog-laag eindigt na periode AOW overbrugging
Stel, je werkt tot je 65e bij NN Group en laat dan je pensioen ingaan. Je AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden. Je wilt de eerste jaren meer financiële ruimte en je combineert de volgende keuzes:

  • Pensioeningang 65 jaar.
  • AOW-overbrugging van 65-67 jaar en 3 maanden, daarna een lager pensioen.
  • Hoger pensioen van 65-70 jaar, daarna een lager pensioen.


Zo ziet jouw plaatje er dan uit:

Scenario 3: Laag-hoog eindigt binnen periode AOW overbrugging
Stel, je werkt tot je 60e bij NN Group en laat dan je pensioen ingaan. Je AOW-leeftijd is 67 jaar en 3 maanden. Je wilt vanaf je 63e meer financiële armslag en kiest daarom voor het volgende:

  • Pensioeningang 60 jaar.
  • AOW-overbrugging van 60-67 jaar en 3 maanden, daarna een lager pensioen.
  • Lager pensioen van 60-63 jaar, daarna een hoger pensioen.


Zo ziet jouw plaatje er dan uit:

Scenario 4: Laag-hoog eindigt na periode AOW overbrugging
Stel, je werkt tot je 65e bij NN Group (bruto inkomen 47.933 euro) en laat dan je pensioen ingaan. Je AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden. Je wilt de periode tot je AOW overbruggen en vanaf je 70e meer financiële armslag. Dit zijn dan je keuzes:

  • Pensioeningang 65 jaar.
  • AOW-overbrugging van 65-67 jaar en 3 maanden.
  • Lager pensioen van 65-70 jaar, daarna een hoger pensioen.


Zo ziet jouw plaatje er dan uit:

Kies pensioenbewust
Met de Pensioenplanner kun je zelf allerlei (combinaties van) keuzes laten doorrekenen voor jouw persoonlijke situatie. Je bent niet verplicht om een keuze te maken. Als je kiest geef dit dan uiterlijk vier maanden voor je pensioeningang door aan het Pensioenloket. Kies pensioenbewust. Heb je jouw wensen aan ons doorgegeven, dan kun je daar later niet op terug komen. Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer jouw AOW ingaat of de website te checken voor meer informatie.

Delen via: